İNŞAAT HUKUKU

İNŞAAT HUKUKU

İnşaat, temel kazılmasından iskân alınmasına kadar bir yapının tamamlanması veya bir binanın yıkılarak bambaşka bir projeye göre yeniden yapılmasıdır. İnşa edilenin konusu; birkaç katlı apartman, köprü, yol, hastane, havaalanı gibi örnekleri artırabileceğimiz pek çok yapı olabilir.

İnşaat yapılmasını konu edinen ve müteahhit (yüklenici) ile iş sahibi arasında yapılan sözleşme,  Borçlar Hukuku anlamında eser sözleşmesi niteliğindedir. İnşaatın yapılmasına ilişkin sözleşmenin yapılmasından itibaren taraflar arasındaki hukuki ilişkiye temelde, Borçlar Hukukunun eser sözleşmelerine dair hükümler uygulanır. Ancak inşaatın yapılacağı alanda kamulaştırma yapılmasının gerekmesi, inşaat için gerekli izin ve ruhsatların alınması, kentsel dönüşüm durumu, inşaatı yaptıran tarafın idare olması, inşaatı yapacak olan gerçek ya da tüzel kişilerin belirlenmesi için kamu ihalesi açılması ve buna ilişkin işlemlerin yürütülmesi gibi hâllerde idare hukuku, inşaat hukuku açısından son derece önemli hâle gelmektedir. Bu bakımdan İnşaat Hukuku, bir yanda İdare Hukuku ve diğer yanda özellikle Borçlar Hukuku olmak üzere özel hukuk kurallarını içeren karma bir alan olarak görülmelidir.

İnşaat sözleşmeleri dendiğinde taraflarca en çok başvurulan sözleşme türleri; kamu ihale sözleşmeleri, arsa payı veya kat karşılığı inşaat sözleşmeleri, gelir paylaşımlı inşaat sözleşmeleridir. Ödeme koşullarına ilişkin ise birim fiyatlı sözleşme-götürü bedelli sözleşme yapılabilmektedir.

İnşaat sözleşmesinde; işin konusu, yapının niteliği, ücretin belirlenmesi, işin süresi, fesih koşulları, cezai şart gibi hususlar taraflarca belirlenir. Bu hükümlerin taraflarca yorumu, anlaşılması ve uygulanması hususlarında taraflar anlaşmazlık yaşayabilirler. İnşaat sözleşmelerinin yapılmasından inşaatın bitirilerek iş sahibine teslim edilmesine kadar geçen süreçte; sözleşme hükümlerinin ve gerektiğinde 6098 sayılı Borçlar Kanunu, 4734 sayılı Kamu İhaleleri Kanunu, 4735 sayılı Kamu İhale Sözleşmeleri Kanunu, idari ve teknik şartname hükümlerinin doğru şekilde yorumlanması gerekir. Sobacı Hukuk Bürosu olarak inşaat sözleşmesine taraf olan müvekkillerin yaşayabilecekleri uyuşmazlıklarda menfaatlerinin en iyi şekilde korunmasını amaçlamaktayız.

Kamu ihale ve inşaat projeleri


4734 sayılı Kamu İhale Kanunu kapsamında yapılan yapım ihaleleri ile ilgili, aşırı düşük teklif sorgulamasına yönelik yapılacak yazılı açıklamanın hazırlanması konusunda teknik ve hukuki danışmanlık yapmaktayız.


 4735 sayılı Kamu İhale Sözleşmeleri Kanunu kapsamındaki anahtar teslimi götürü bedel ve/veya teklif birim fiyat sözleşmelerine yönelik olarak, sözleşme uygulamalarında ortaya çıkan uyuşmazlıklarla ilgili hukuki danışmanlık hizmeti ve dava takibi hizmeti vermekteyiz.


 Yapım sözleşmesinin uygulanmasına dair ihtilaflar


İhale dokümanında fiyatı verilmemiş yeni iş kalemlerinin ve/veya iş gruplarının bedelleri ile, sözleşme kapsamında yaptırılacak ilave işlerin bedellerinin belirlenmesine yönelik yeni fiyat tespitinde ortaya çıkabilecek uyuşmazlıklarla ilgili hukuki danışmanlık hizmeti vermekteyiz.


 İhale dokümanında ve/veya teklif kapsamında fiyatı verilmemiş yeni iş kalemlerinin ve/veya iş gruplarının bedelleri ile, sözleşme kapsamında yaptırılacak ilave işlerin bedellerinin ödenmemesinde ortaya çıkan uyuşmazlıklarda, hukuki danışmanlık hizmeti sunmakta ve en kapsamlı şekilde müvekkilimizi mahkemeler nezdinde temsil etmekteyiz.


İşin devamı sırasında süre uzatımı uygulaması sonucu ortaya çıkan uyuşmazlıklar, hakediş raporlarında yapılan kesintiler, kesin kabul ve/veya geçici kabul işlemlerinde ortaya çıkan uyuşmazlıklar, sözleşmenin feshi ve tasfiyesi durumlarında ortaya çıkan uyuşmazlıklar ile ilgili hukuki danışmanlık hizmeti vermekte ve en kapsamlı şekilde müvekkilimizi Mahkemeler nezdinde temsil etmekteyiz.


Gayrimenkul işlemleri


Kiralama, inşaat ve intifa haklarından, gayrimenkul üzerindeki hakların teminat olarak rehnedilmesinden kaynaklanan uyuşmazlıklara ilişkin hukuki danışmanlık hizmetleri sunuyoruz.


Gayrimenkullere ilişkin dava takibi


Müvekkillerimizi, gayrimenkulle ilgili uyuşmazlıklarda mahkemeler nezdinde en kapsamlı biçimde temsil etmekteyiz.